Voor schilders

Houten kozijnen repareren beter dan vervangen

Een recent onderzoek uitgevoerd door CE Delft, een onafhankelijk onderzoeksbureau in duurzaamheidsvraagstukken, heeft aangetoond dat het repareren van houten kozijnen veel milieuvriendelijker is dan het vervangen ervan. De CO2-besparing die hiermee wordt gerealiseerd, loopt zelfs op tot meer dan 90%.

 

Maarten Bruinsma, onderzoeker bij CE Delft, benadrukt dat de reparatie van beschadigde kozijnen milieukundig ruim 2 tot 5 keer beter scoort dan het plaatsen van een nieuw kozijn. Zelfs als een kozijn op meerdere plekken grondig gerepareerd moet worden, blijft reparatie de beste keuze. Wanneer het glas in het bestaande kozijn niet vervangen hoeft te worden, scoort reparatie wel 9 tot 27 keer beter dan vervanging.

 

Mark Gosens, Product Ontwikkelaar van opdrachtgevende Repair Care, benadrukt dat reparatie van houtrot en -schade beter voor het milieu is dan vervanging, maar dat de resultaten van dit onderzoek nog gunstiger zijn dan verwacht. Repareren is niet alleen veel beter voor de portemonnee, maar ook veel beter voor het milieu. Huiseigenaren, onderhoudsbedrijven en vastgoedbeheerders zijn op zoek naar groene alternatieven bij de verbouwing. Dit onderzoek biedt nieuwe inzichten, maar ook de oplossingen om een gevel te vernieuwen zonder een grote impact te maken op het milieu.

 

Gosens geeft een voorbeeld van een gemiddelde woning in Nederland met zes houten raamkozijnen, waarvan er over een periode van 25 jaar drie gerepareerd worden. Het alternatief is het vervangen van deze beschadigde kozijnen door nieuwe houten kozijnen inclusief nieuwe beglazing. Reparatie leidt in deze situatie tot een CO2-besparing van 584 kg CO2 eq. (oftewel 98%) ten opzichte van vervanging. Deze besparing staat gelijk aan de CO2-uitstoot bij 2865 km rijden met een benzineauto, anderhalf jaar non-stop tv-kijken, of een halfjaar elektriciteitsverbruik door een gemiddeld huishouden.

 

In conclusie, dit onderzoek toont aan dat repareren van houten kozijnen veel milieuvriendelijker is dan vervanging en dat de CO2-besparing hiermee gelijk staat 2865 km rijden in een benzine auto, anderhalf jaar lang tv kijken of een halfjaar stroom verbruik.

Tel uit je winst en zoek uit of uw kozijnen vervangen moeten worden!

Schilder nieuwegein

  Schilderwerknieuwegein.nl Zorgeloos verzekerd van jarenlang goed schilderwerk in Nieuwegein en omstreken   Hoe werkt het abonnement?​ Het abonnement van Schilderwerk Nieuwegein start met een

Lees verder »